Engboogerdbuurt Bunnik
Een recent project dat onze werkwijze goed weergeeft is de herinrichting van de Engboogerdbuurt in Bunnik (2020-2024). Hier verzorgden we het projectmanagement van de rioolvervanging met complete herinrichting van de openbare ruimte. Wat hebben we hier gedaan?
Projectteam en stakeholderanalyse
Het samenstellen van een goed projectteam waarin alle benodigde disciplines vertegenwoordigd zijn. Het team bestond uit onder andere een communicatieadviseur, toezichthouder, groendeskundige, verkeerskundige en een rioolexpert. Met een stakeholderanalyse werden alle verschillende doelgroepen en belangen in kaart gebracht. We waarborgden transparantie in het project door middel van participatie om bewoners en andere stakeholders mee te laten denken in het ontwerp te organiseren. Denk aan speelvoorzieningen in de wijk en extra groen in de buurt. En werkten we intensief samen met de plaatselijke buurtvereniging. Het college van B&W en de gemeenteraad hielden we op de hoogte met voortgangsrapportages en raadsinformatiebrieven.
Zichtbaarheid en communicatie tijdens uitvoering
Tijdens de uitvoering was het projectteam zichtbaar voor de wijk. De toezichthouder liep regelmatig een rondje en de communicatieadviseur zat wekelijks klaar tijdens een inloopspreekuur om vragen van bewoners en ondernemers te beantwoorden. Zo zorgen we voor een laagdrempelige mogelijkheid voor omwonenden om langs te komen en hun vragen te stellen of eventuele zorgen te uiten! Hier waren zij erg blij mee, omdat ze graag van alles wat er voor hun deur gebeurde op de hoogte gehouden werden. Nieuws en bijzonderheden rondom het project deelden we ook via de BouwApp, een snelle manier van communiceren over werkzaamheden.
Variantenstudie en financiële overwegingen
Voor de tweede fase van het project is een variantenstudie opgesteld waarbij verschillende oplossingen voor de riolering en de bovengrondseinrichting in kaart zijn gebracht. De gemeenteraad is hierin op een heldere manier meegenomen zodat zij een keuze kon maken. Hierin is uiteraard ook het gehele financiële plaatje, inclusief beheerskostenraming meegenomen.
Klimaatbestedigheid en groene buurtmiddag
Klimaatbestedigheid was bij het project een belangrijk thema. Het riool is vervangen door een gescheiden stelsel, met een aparte afvoer voor regenwater. Er zijn wadi’s aangelegd om overtollig water op te vangen en vast te houden, en parkeervakken kregen waterdoorlatende bestrating. Nieuw groen werd aangeplant volgens het green-to-color concept. Samen met bewoners is er een ‘Groene Buurtmiddag’ georganiseerd met volop aandacht voor klimaatadaptieve maatregelen die bewoners zelf kunnen nemen. Een groot succes! Bewoners waren in grote getale aanwezig en spraken zich positief uit over de dag. Voor verschillende klimaatadaptieve maatregen heeft het waterschap bijgedragen met subsidie.
Samenwerking met projectontwikkelaars
Tijdens de uitvoering is intensief samengewerkt met projectontwikkelaars bij het realiseren van nieuwe woningen. Ontwerpen zijn op elkaar afgestemd en bewoners zijn eenduidig betrokken en geïnformeerd. Ook het vervangen van het complete verlichtingsplan en het verkeersplan was onderdeel van het project.